medieval

arte medievale

Teatru Medieval (Farse Medievale, Commedia dell’Arte), Muzică Medievală și Renascentistă, Dansuri Istorice, Scenografie și Arte Decorative Medievale, Arta mânuirii armelor medievale

Coordonator:
Mihai Serghei Todor

Curs de Inițiere
în commedia dell’arte

In urma derulării Proiectului CURTEA COMEDIANȚILOR ediția XXIII – Școla de Vară UNATC, studenții participanți s-au arătat in teresați de a continua atelierele de inițiere în tainele artei teatrale medievale și renascentiste (commedia dell’arte) sub forma unor cursuri deschise și în afara atelierelor de vară.

Commedia dell’arte… un gen teatral fascinant, care pare simplist, dar e complex stând la baza meseriei de actor: “arte” însemnând meserie măiastră, cu alte cuvint meseria (măiestria) de a face commedie.

Commedia dell’arte este în același joc, mişcare, dans, cântec, poezie, text, improvizaţie, proverbe glume și mai ales ludic….

Dar Commedia dell’arte nu mai exista… sau mai bine spus nu mai exista cum se făcea… sau nu ştim cum era… Ne-au rămas doar scrieri gravuri, povestirile despre mitul magiei comedianţilor, despre lirismul măştii, dar mai presus de aceasta este tradiţia care prin teatrul popular a purtat semne si gesturi peste timp.

În cadrul acestui curs se vor face:

  • vizionări comentate ale unor filme de artă în tematica cursului: înregistrări ale unor piese (Servitor la doi stăpâni de Giorgio Strheler, înregistrări lecție ale lui Dario Fo, secvențe din filme cu Luis de Funes, etc); vizionările se vor face prin proiecți video
  • prelegeri despre commedia dell’arte
  • principiile de mișcare în commedia dell’arte
  • construcția personajului
  • construcția unor relații interpersonale
  • construcția și purtarea măștii
  • dansuri istorice
  • punerea în scenă a unor farse medievale și de commedia dell’arte.

Cursurile vor fi susținute de coordonatorul proiectului, Mihai Serghei TODOR, regizor, specializat în teatrul medieval, commedia dell’arte și teatrul stradal, atât în cadrul facultății, cât și în cadrul unor stagii specifice, precum și prin aprofundarea studiului în domeniu și ca experiență dobândită în timp, prin interpretare, regie și coordonarea unor spectacole de gen. Mihai Serghei Todor este unul dintre inițiatorii primului Festival Medieval din România, cel de la Sighișoara (1992).

Cursurile deschise de inițiere în teatru teatru medieval și cel renascentist: COMMEDIA DELL’ARTE se reiau în martie la Casa de Cultură a Studenților din București (Calea Plevnei 61).

Cursurile se vor ține de la ora 18.00, cu o frecvență de un curs pe săptămână, fie în sala Underground (vizionări și teorie), fie în sala S8 (mișcare și punere în scenă) funcție de activitate și numărul de participanți.

ÎNSCRIERI:  MIERCURI DE LA ora 18:00 sala UNDERGROUND (subsol) / mail: mihai.todor@ccs.ro 

Aceste cursuri vor putea continua în vară pe perioada Atelierelor închise ale CURȚII COMEDIANȚILOR ce se vor desfășura la Sighișoara.

Play Video

Vezi alte domenii coordonate de
Mihai Serghei Tudor

Skip to content