Eveniment CCS

Zilele Prieteniei 2024- ed a IX-a

Zilele Prieteniei 2024- ed a IX-a

Schimbul cultural “Zilele Prieteniei” ajuns în acest an la cea de a a IX-a ediție, presupune un workshop de dans folcloric între Ansamblul folcloric ”Doinița” din Casa de Cultură a Studenților din București și un ansamblu folcloric din țară finalizat cu un spectacol comun de folclor pentru publicul larg. Lucrul în colaborare între ansambluri permite membrilor acestora să depășească barierele de comunicare, să învețe lucrul în echipă, îi disciplinează, le îmbunătățește capacitățile de socializare. În urma integrării într-un ansamblu folcloric și participării cu ritmicitate la activitățile specifice, tinerii au ocazia să îndrăgească folclorul românesc și să ducă tradiția mai departe.

La edițiile anterioare invitații noștri au fost ansambluri precum ”Junii Brașovului” (Brașov), ”Mărtișorul” (Cluj-Napoca), ”Doina Carpaților” (Iași), ”Doina Timișului” (Timișoara), ”Șinca Nouă” (Șinca Noua), ”Românașul”  (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), ),”Mărginimea”  (Sibiu) și ”Târnavele”, din cadrul Școlii de dans ”Vasile Stoia” (Mediaș), ”Floarea Barcăului” (Marghita-Bihor), ”Doina Bărăganului” (Ialomița) și „Moldovenii din Cetate” (Moșna-Iași) iar spectacolul comun a încântat deopotrivă atât participanții cât și publicul spectator.

Detalii și fotografii de la edițiile anterioare sunt publicate pe paginile social media ale Casei de Cultură a Studenților din București și Ansamblul Folcloric Doinița.

Anul acesta invitații noștri sunt Ansamblul Folcloric ”Romanați” de la Centrul Cultural Municipal ”Radu Șerban” din Caracal.

Sperăm să vă bucurați alături de reprezentanții și invitații noștri de frumusețea dansului popular românesc sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 18.00 la Casa de Cultură a Studenților din București.  Intrarea este liberă!

Zilele Prieteniei – 2024-ed a IX-a

Finanțator : Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Organizatori : Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Ansamblul folcloric ”Doinița”

Despre Casa de Cultură a Studenților din București

Construită din iniţiativa domnului Stelian Popescu – preşedintele Societăţii anonime „Universul” – de antrepriza ing. Emil Prager, sub controlul prof. arh. Petre Antonescu Casa de Cultură a Studenților din București, prima din țară cu această destinație, a fost inaugurată pe 18 noiembrie 1937. De peste 85 de ani trecând prin decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale este o instituție cu activitate continuă, este un loc care a reușit să fructifice experiența generațiilor trecute, adaptându-se vremurilor și transformărilor intervenite în societatea românească. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește continuă să fie un laborator, un spațiu deschis tuturor tinerilor, cu precădere tuturor studenților.

Despre Ansamblul Folcloric ”Doinița”

Ansamblul folcloric ”Doinița” a fost înființat în anul 2008 sub conducerea domnului Gheorghe Leasă la Casa de Cultură a Studenților din București. Grupul nou-înființat reprezenta aripa tânără a folclorului de la Casa de Cultură a Studenților din București, preluându-i ca membrii fondatori pe tinerii care învățaseră să danseze la Palatul Național al Copiilor și doreau să continue cu dansul popular. De-a lungul timpului ansamblul a primit cu brațele deschise orice tânăr dornic să cunoască tradițiile autentice românești. Prin activitatea constantă pe care o derulează ansamblul încurajează și dezvoltă în rândul tinerilor din București pasiunea pentru folclorul românesc. În cei peste 15 ani de activitate ansamblul a participat la numeroase spectacole de folclor, evenimente publice sau private, dar și turnee naționale și internaționale. Coregraf și coordonator al ansamblului este Simona Leasă.

Despre Ansamblul Folcloric ”Romanați”

Înfiinţat în anul 1990, pentru a duce mai departe activitatea Ansamblului „Alunelul” al Casei de Cultură din Caracal, Ansamblul Folcloric „Romanaţi” a devenit, în scurt timp, una dintre formaţiile artistice foarte apreciate în peisajul cultural local, naţional şi european, devină,  un ansamblu reprezentativ pentru sudul Olteniei, zona Romanaţi. Alcătuit din artişti amatori, ansamblul a fost deja remarcat la festivaluri naționale și internaționale prin repertoriul său bogat şi variat, prin frumuseţea jocurilor  şi cântecelor, prin autenticitatea costumelor populare și prin înalta ţinută a artei sale.

Căluşul, apreciat ca fiind cel mai reprezentativ joc popular românesc cu adânci rezonanţe în istorie, inclus din 2005 in Patrimoniul universal de valori al omenirii de catre UNESCO, este aşezat la loc de cinste şi este considerat de către Ansamblul folcloric “Romanaţi” cartea sa de vizită.

Activitatea ansamblului se derulează sub egida Centrului Cultural Municipal ”Radu Șerban” din Caracal.  Ilustraţia muzicală este asigurată de naistul Daniel Voicu, iar coregrafia spectacolelor este semnată de coregraful Cristian Velea și de maestrul coregraf Florian Teodorescu.

 

Skip to content