În lipsa unui spațiu instituționalizat în care să-și găsească reflectarea fenomenul (românesc) rock-folk-jazz, propunem o arhivă digitală interactivă online- Muzeul Rock din România – flexibilă și accesibilă, de pe orice device și de oriunde- prima de acest fel din România. Această Arhivă virtuală (identificarea, colectarea și ilustrarea diverselor exponate cu valoare muzeală) stă la baza ulterioarelor conferințe tematice, expoziții, cercetări și publicații, deschise cooperărilor și parteneriatelor.
Ideea este cea clasică – o călătorie în timp, printre artefacte și proiecții de filme documentare, dublată de imagini de arhivă de la audiții, concerte, lansări. Inedită este nu numai tematica ci și abordarea multimedia a platformei care gazduiește arhiva muzeală, prin mai multe module „tunel” care vor oferi informație video, foto și audio.
Proiectul Arhiva Muzeul Rock din România (https://www.postmodernism.ro/arhiva-muzeul-rock-din-romania/)este gândit pe trei axe: cercetarea, identificarea și inventarierea colecțiilor și materialelor de arhivă; arhivarea digitală, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri prin prezentări și accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock în forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve română-engleză și cu obiecte pregătite pentru nevăzători.
Casa de Cultură a Studenților din București, partener al proiectului, a pus la dispoziție o arhivă generoasă de materiale care este disponibilă pe platformă într-o secțiune dedicată. (https://www.postmodernism.ro/arhiva-casa-de-cultura-a-studentilor-bucuresti/)
Platforma on line Muzeul Rock din România are privilegiul de a îi avea alături pe fondatorii, inițiatorii, interpreții, muzicienii, cantautorii, compozitorii, instrumentiștii, inginerii de sunet, producătorii, organizatori de concerte și festivaluri, cluburile de fani, istoricii, jurnaliștii muzicali care au contribuit activ la crearea acestui patrimoniu al viitorului.
Arhiva on line Muzeul Rockului din România, este o inițiativă a lui Doru Ionescu și a platformei muzeale private PostModernism Museum
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: CNSAS, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Guerilla Radio, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, 3D4all
Photo credite: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti