Eveniment CCS

Maramureș – moștenirea unui neam

Marți, 7 martie 2023, ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti din Calea Plevnei nr. 61, sector 1, va avea loc vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului ”Maramureș, moștenirea unui neam” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.
”Maramureș, moștenirea unui neam” ne introduce într-o lume fascinantă, cuprinsă într-o suită de povești iconografice inedite din istoria acestui tărâm românesc. În deschiderea catalogului regăsim mesajele doamnei Cornelia Bilțiu-Dăncuș, director Casa de Cultură a Studenților București, doamnei Mariana Scubli, artist fotograf și domnului Marius Bostan, inițiator RePatriot.
”Maramureș, o insulă încărcată de tradiții și datini, o insulă în inima unui neam. Ca să-ți cunoști rădăcinile, musai să treci prin Maramureș. Aici este locul în care sufletul românesc vibrează în portul strămoșesc, pe care bătrâni și copiii îl poartă în fiece zi de sărbatoare la biserică. Aici este locul în care încă mai vezi o vâltoare, un razboi de țesut, o piuă, o moară ori o palincie. E locul în care meșterii în lemn încrusteaza simbolul unui neam spre nemurire, e locul în care firul se țese și culoarea răsună în cântul ce duce ecoul unei moșteniri peste vremi”.
Cu acest prilej, va fi susținut un program cultural-artistic dedicat celor 85 de ani de activitate a Casei de Cultură a Studenților București. Reprezentațiile artisice vor fi susținute de: Gabriel Balașa și Cătălin Milea (Vibrații moroșene), Ana Pop (Cântece din Maramureș), Mariuca Verdeș (Cânt tradițional).
Catalogul “Marmureș, moștenirea uni neam” a fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul comuntății RePatriot, Muzeulului Maramteșean Sighetu Marmației, UNESCO ProNatura, Școala Rădăcinilor Străbune și Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact/Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Școala Rădăcinilor Strabune, Fundația Națională ” Niște Țărani”, Contrast, ExlusProd, Radio București FM, Cercetașii României – ”Centrul Local Sf. Nicolae”.
Până în prezent, în palmaresul programului Romania Student Tour sunt consemnate alte 13 cataloage foto de mare succes: Ținutul Padurenilor, inima de fier a Daciei Străbune; Civilzația Mărginimii; Transilvania, inima Romăniei; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea Naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor, izvor de civilizație, Pădureea Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei; Ţinutul Neamţului, lagăn de legendă, Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.
***
Programul Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică, FOTOGEOGRAFCA, pune în aplicare sub sloganul ”cine suntem și de ce vorbim românește”, un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

 

 

 

 

>> CLICK PENTRU MAI MULTE VIDEO <<

Skip to content