Eveniment CCS

Volumul CCS București – povești, povestiri, amintiri

octombrie - decembrie 2022

REEDITARE VOLUM ”Casa de Cultură a Studenților din București-povești, povestiri, amintiri ”culese de Doru Ionescu

Construită din iniţiativa domnului Stelian Popescu – preşedintele Societăţii anonime „Universul” – de Antrepriza ing. Emil Prager, sub controlul prof. arh. Petre Antonescu, Casa de Cultură a Studenților din București a fost inaugurată pe 18 noiembrie 1937. Este primul edificiu construit în România pentru studenți din dorința de a le oferi acestora o alternativă de petrecere a timpului liber.

În anul 1956 prin hotărâre a Consiliului de Miniștri devine “Casa de Cultură Studențească din Centrul Universitar București” tutelată de Ministerul Invățământului și Științei.

Generaţiilor trecutelor decenii le este cunoscută sub denumirea de Casa de Cultură a Studenţilor București „Grigore Preoteasa”, nume purtat oficial din 1957 până în 1982.

A urmat o perioadă plină de activități variate susținute financiar de  conducerea politică a acelor vremuri, s-au realizat dotări de costume, mobilier, aparatură sunet și lumini, instrumente muzicale, mijloace de transport, etc.  Până în anul 1989 Casa de Cultură a Studenților din București a avut un ștat de funcții  corespunzător cu dimensiunea activităților cu personal calificat și suficient, dăruit activităților cultural educative.

O instituție prin care au trecut, în cei aproape 85 de ani, sute de mii, dacă nu milioane de tineri, la vârsta formării lor intelectuale. Un edificiu unde și-au întâlnit prietenii și artiștii preferați, deopotrivă gazdă pentru numeroase cercuri, cluburi tematice, săli de repetiții pentru sute de formații pop-rock, scenă pentru mii de concerte, de la muzica cultă și corală la jazz, folk, pop și rock. Aici au funcționat dirijori, soliști, instrumentiști, îndrumători muzicali și DJ-i.

Deşi, din 1990, activitățile din „Preoteasa” au fost umbrite uneori de prefaceri şi convulsii politico-sociale, precum şi de liberalizarea ofertei de divertisment din Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor din București a continuat să îşi exercite menirea pentru care a fost proiectată, să disemineze artă şi cultură şi să ajute studenţii să se orienteze într-o lume nouă. Atât înainte, cât și după Revoluția Română, TVR a fost prezentă în CCS București; în particular, din 2002 evenimentele aniversare (deschise publicului larg) au putut apărea în atenţia întregii ţări (ba şi a românilor din diaspora). În primăvara anului 2020, multe fotografii din arhivă au fost postate pe platforma on-line „Arhiva Muzeul Rock din România”. În 2019, interviuri cu varii personalități (care și-au legat pentru o scurtă sau mai lungă perioadă numele de CCSB) au fost postate pe pagina youtube a instituţiei. La acestea se adaugă destule filmări din Arhiva Multimedia TVR, din anii ’60 încoace, parte dintre ele fiind folosite pentru emisiuni culturale, documentare ș.a.m.d., în particular în emisiunea „Remix”. În 2002 / 2007 / 2018 – 2019 au putut fi văzuţi nu numai artiştii, ci şi oamenii din umbra reflectoarelor, organizatorii şi antrenorii, fără de care nimic nu era posibil.

Aşa cum există instituţii esenţiale pentru accesul direct la cultura română, precum TVR, Radio România, Electrecord, tot aşa Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a funcţionat în siajul informaţiei, educaţiei şi divertismentului. Pentru că „Preoteasa” a fost o oază de artă și cultură, un loc în care mișcarea artistică de amatori a vizat profesion(al)ismul, cel mai puternic influencer al elitei românești la vârsta formării, un adevărat ”Brand Cultural de București”.

Amintindu-ne vorbele lui Winston Churchill „poporul care şi-a uitat trecutul nu mai are viitor” am adunat într-un prim volum o colecție de povești nespuse despre acest spațiu cultural care există de peste 85 de ani în București. Prima ediție a cărții, parte a proiectului Brand Cultural de București în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021  a apărut în noiembrie 2021 într-un număr limitat de exemplare care s-au epuizat foarte repede ceea ce ne-a determinat să scoatem o a doua ediție în acest an.

In deceniile de libertate, societatea civilă (altădată interzisă) a apărut în prim-planul societății românești cu ONG-uri și personaje influente care încearcă și, de multe ori, reușesc să îndrepte tarele moștenite, ori cele apărute pe stil nou.

Noi credem că studenții nu și-au spus ultimul cuvânt și pot reveni ca parteneri și jucători. Dacă toate acestea fi-vor învățate, volumul ”Casa de Cultură a Studenților din București: povești, povestiri, amintiri” culese de Doru Ionescu îl lăsăm și la îndemâna lor. Fiindcă, de 85 de ani, Casa Studenților nu îmbătrânește, ci se înnoiește la fiecare admitere și se îmbogățește cu fiecare generație de absolvenți.

Finanțator : Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Produs de: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti

Facebook/CCSBuc

Instagram/bucuresticcs

YouTube/Casa de Cultură a Studenților din București 

Anda Avrămuț Referent anda.avramut@ccs.ro

 

 

Câteva cuvinte ale autorului – Doru Ionescu

Skip to content