medieval

Teatru medieval

Teatru Medieval (Farse Medievale, Commedia dell’Arte), Muzică Medievală și Renascentistă, Dansuri Istorice, Scenografie și Arte Decorative Medievale, Arta mânuirii armelor medievale

Coordonator:
Mihai Serghei Todor

Curs de Inițiere
în commedia dell’arte

In urma derulării Proiectului CURTEA COMEDIANȚILOR ediția XXIII – Școla de Vară UNATC, studenții participanți s-au arătat in teresați de a continua atelierele de inițiere în tainele artei teatrale medievale și renascentiste (commedia dell’arte) sub forma unor cursuri deschise și în afara atelierelor de vară.

Commedia dell’arte… un gen teatral fascinant, care pare simplist, dar e complex stând la baza meseriei de actor: “arte” însemnând meserie măiastră, cu alte cuvint meseria (măiestria) de a face commedie.

Commedia dell’arte este în același joc, mişcare, dans, cântec, poezie, text, improvizaţie, proverbe glume și mai ales ludic….

Dar Commedia dell’arte nu mai exista… sau mai bine spus nu mai exista cum se făcea… sau nu ştim cum era… Ne-au rămas doar scrieri gravuri, povestirile despre mitul magiei comedianţilor, despre lirismul măştii, dar mai presus de aceasta este tradiţia care prin teatrul popular a purtat semne si gesturi peste timp.

În cadrul acestui curs se vor face:

  • vizionări comentate ale unor filme de artă în tematica cursului: înregistrări ale unor piese (Servitor la doi stăpâni de Giorgio Strheler, înregistrări lecție ale lui Dario Fo, secvențe din filme cu Luis de Funes, etc); vizionările se vor face prin proiecți video
  • prelegeri despre commedia dell’arte
  • principiile de mișcare în commedia dell’arte
  • construcția personajului
  • construcția unor relații interpersonale
  • construcția și purtarea măștii
  • dansuri istorice
  • punerea în scenă a unor farse medievale și de commedia dell’arte.

Cursurile sunt susținute de Mihai Serghei TODOR, regizor specializat în teatrul medieval, commedia dell’arte și teatrul stradal, specializare obținută atât în cadrul facultății de teatru, cât și în cadrul unor stagii specializate, precum și prin aprofundarea studiului în domeniu, dar mai ales ca experiență dobândită în timp prin interpretare, regie și coorodnarea unor spectacole de gen, atât în stradă, cât și în sală.

Mihai Serghei Todor este unul dintre inițiatorii mișcării culturale medievale (devenită întimp mișcare de reconstituire istorică) prin participarea la inițierea și organizarea Primului Festival Medieval din România, cel de la Sighișoara (1992); a primelor turnee cu spectacole stradale în România (1990 – 1995), a Atelierelor de teatru Medieval de la Sighișoara (1994-1998), a Curții Comedianților – atelier de Artă medievală, renascentistă și tradițională (2000); a grupului de Muzică Medievală TRUVERII (2002), a festivalului Mica Săptămână de Muzică Veche (2006).

Cursurile sunt susținute în fiecare JOI de la ora 18:00. Orice modificare a  orei sau locației va fi anunțată în timp util.

Play Video

Vezi alte domenii coordonate de
Mihai Serghei Tudor

Skip to content