Scurt Istoric

Construită din iniţiativa domnului Stelian Popescu – preşedintele societăţii anonime „Universul” de antrepriza ing. Emil Prager sub controlul prof. arh. Petre Antonescu, clădirea a fost inaugurată pe 18 noiembrie 1937. Generaţiilor trecutelor decenii le este cunoscută sub denumirea de Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” nume ce l-a purtat din 1957 până in 1982.

18 noiembrie 1937
Se inaugureaza Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti cu sediul in Calea Plevnei „In ziua de 18 Noembrie 1937 s’a autentificat la sectia de notariat a tribunalului Ilfov actul prin care d. Stelian Popescu reprezentând societatea anonimă „Universul” donează.. imobilul ce va purta totdeauna denumirea de “Casa studenţească”…Suma adunată de societatea „Universul” prin subscripţie publică, a fost completată de contribuţia ziarului “Universul”, dobânzi la capitalul subscris şi contributiile ministerelor finanţelor si educatiei naţionale si primăria Bucuresti totalizând o investiţie de 22.677.943 lei…Pe calea binelui obştesc, “Universul” are satisfacţia de a fi realizat o operă trainică. Cei care au contribuit cu atâta tragere de inimă la această înfăptuire pot avea mulţumirea sufletească de a fi oferit studenţilor români o casă vrednică de ei.” (almanahul “Universul” nov. 1937) In perioada celui de al doilea razboi mondial si pana in 1956 are destinatii diverse.

1956

Prin hotarare a Consiliului de Ministri devine “Casa de Cultura Studenteasca din Centrul Universitar Bucuresti” tutelata de Ministerul Invatamantului si Stiintei. Primul director: Paul Popescu Neveanu, prof. univ. dr., seful catedrei de psihologie de la Universitatea Bucuresti.

In sediul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti se afla si sediul Uniunii Asociatiei Studentilor din Romania devenita in 1972 Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania (UASCR)

1957

Se infiinteaza Stud Film – primul cineclub studentesc din Romania condus de Emilian Urse.

1963

Se infiinteaza Ansamblul Folcloric Studentesc “DOINA ” maestru coregraf: Ioan Baciu, maestri orchestra: Constantin Arvinte, Horia Crisan si Gheorghe Popa. Se inaugureaza Student Club la etajul II al cladirii,amenajare si interioare pictor Vasile Craioveanu -spatiu ce va deveni locul multor intalniri, spectacole, mese rotunde, un punct de referinta pentru miscarea culturala de avangarda.

1967

Initiativa studentilor de la IATC Magda Bordeianu şi Grigore Popa transforma mansarda Casei de Cultura a Studentilor in spatiul Teatrului Studentesc PODUL –primul teatru din tara care a folosit spatiul de joc en – rond (in mjlocul publicului). Pictorul Ione Muntean amenajeaza interioarele din spatiul “Podului”, desene acoperite de zugraveala in anul 1974. Regizorul şi mentorul trupei este, din anul 1970 si pana la plecarea din aceasta lume in anul 2013,  regizorul Cătălin Naum, cel care a indrumat spre profesionism mai multi tineri pasionati de teatru, care au devenit, astfel, actori de renume.

1972

Uniunea Asociatiei Studentilor din Romania devine Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania (membra a Uniunii Tineretului Comunist din Romania).

1972

Directorul institutiei este numit Laurentiu Toma, om de care se va lega cea mai productiva perioada culturala din istoria acestui spatiu timp de peste trei decenii.

1972

Se infiinteaza corul de camera PRELUDIU condus de Voicu Enăchescu

1975

Se infinteaza grupul coral SONG condus de Ioan Luchian Mihalea.

1975-1984

Numarul grupurilor din formatiilor din Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti creste progresiv, obtinand la fazele pe tara ale “Cantarii Romaniei” titlul de laureat. Existau in acei ani : Cercul de dezbateri "PROBLEME DE ISTORIA SI FILOZOFIA RELIGIILOR" Cercul de dezbateri etice contemporane "ETHOS" Cercul de speologie “EMIL RACOVITA” Cenaclul SF “SOLARIS” Coruri de camera Filarmonica pentru studenti Ansamblu de estrada Dans modern Muzica usoara formatii ca: MONDIAL, VENUS (trupa exclusiv feminina), CAPITOL, ROSU SI NEGRU, HOLOGRAF Brigazi artistice Ansamblul folcloric DOINA Teatrul PODUL, teatrul ALMA, teatrul ROTUND, teatrul COTIDIAN Cercuri practice de fotografie, ceramica, pictura si sculptura, stenografie, radioamatorism, cursuri de muzica clasica, dans, croitorie, cenaclu de creatie literara, cursuri de cultura cinematografica (conduse de D.I. Suchianu).

1988

Se infiinteaza Compania de Arta STUDIO 24 condusa de Mihai Serghei Todor

1990

Prin hotarare de guvern Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti ramane in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Spatiile in care avea sediu Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania revin in administrarea CCS Bucuresti.

1990 Se infiinteaza clubul ecologic UNESCO ProNatura

1993 Se infiinteaza Clubul de dans sportiv IMPETUS condus de Dorel Bagiu.

1994 Se infiinteaza grupul coral SOUND sub bagheta lui Voicu Popescu , grup ce continua traditia SONG-lui care s-a desfiintat prin decesul fulgerator din anul 1993 al lui Ioan Luchian Mihalea.

2004

Prin hotarare de guvern, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti trece in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret si in coordonarea Agentiei pentru Sprijinirea Studentilor

2008

Se infiinteaza Ansamblul Folcloric DOINIŢA condus de Gheorghe Leasă

2009

Prin hotarare de guvern, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti trece in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului

2010

Prin hotarare de guvern, Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti trece in subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret care, la rândul ei este in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

2013

Prin hotărâre de guvern Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret se desfiinţează iar  Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti trece în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului