Romania Student Tour-Civilizația Mărginimii

Memoria Pãmântului și a Istoriei noastre.

 În cadrul programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour, vă invităm într-un ”tărâm de basm cu unele dintre cele mai frumoase peisaje culturale și naturale din țară”, o adaptare video după albumul foto ”Civilizația Mărginimii”. Prefața, pr.acad. prof. univ.dr. Mircea Păcurariu.

 Mărginimea Sibiului, denumire atribuită de marele geograf român Vintilă Mihăilescu, este o regiune etnografică cu caracter unic în România, situată în centrul ţării, în sud-vestul judeţului Sibiu, la poalele Munţilor Cindrel, definită ca o adevărată zonă agropastorală de către marele George Bariţiu.

 Mărginimea cuprinde un şir de comunități, locuite din toate timpurile de o populaţie românească pentru care însăşi raţiunea de a fi a reprezentat-o creşterea oilor. În Romania, regiunea este cunoscută pentru tradiţiile legate de oierit, costumele populare de o eleganţă rară, brodate în alb şi negru, bogația și frumusețile sale naturale, dar mai ales pentru diversitatea produselor din carne și lapte de oaie. Gastronomia de aici este una de excepție, fapt recunoscut și pe plan internațional pentru că în anul 2015, Mărginimea Sibiului a fost declarată ”Destinaţie europeană de excelenţă în tursim şi gastronomie locală” prin proiectul EDEN al Comisiei Europene. În anul 2018, Mărginimea a fost inclusă, alături de alte regiuni din Europa (Italia, Spania, Austria, Belgia, ș.a.), într-un top european al destinațiilor turistice pentru detoxifiere digitală.

 ***

”Este o mare bucurie sufletească să vezi în jurul tău strădaniile celor ce dau cinstire întinderilor și măreției spiritualității noastre, celor care insuflă vlăstarul credinței și iubirii, în comunități în care trăiesc, dar și dincolo de acestea. Sunt strădanii plăcute, fie că rodesc prin puterea cuvântului sau  prin pârghiile altor forme de comunicare, clasice ori moderne.

Cum ai putea să percepi o astfel de stare decât ca pe un demers armonic, între credința strămoșească, dezvoltarea culturală și socială a vieții românilor din aceste locuri binecuvântate.

 Din acest pământ au răsărit neamuri întregi de oeri, neîntrecuți gospodari, cărturari și iluștri academicieni, personalități care au marcat istoria românilor de pretutindeni. Numai dacă ne găndim la Andrei Șaguna, marele ierarh transilvănean, patriotul statornic, la filozoful Emil Cioran sau la poetul național Octavian Goga, alături de cei 11 academicieni sălișteni și mulți alți erudiți din mai toate localitățile mărginene, ori la locul libertății lui Constantin Noica, avem o imagine a culturii izvorâtă din această ”inimă a României”.

 Din această convergență spre spiritualitatea biblică, liturgică și aghiografică, dacă ar trebui să ne referim la spiritualitatea Mărginimii, am avea o misiune grea de a o devoala în cuvinte. Misiunea este și mai dificilă dacă ne rezumăm doar la limbajul imaginilor. Această spiritualitate face corp comun cu  unitatea spirituală din ținutul transilvan care s-a manifestat mai cu seamă printr-un schimb neîncetat de țărani, ciobani, negustori, preoți și călugări, copiști de manuscrise, tipografi, zugravi de biserici, care circulau mereu prin trecătorile Carpaților dintr-o țară în alta, ducând cu ei același grai, aceeași credință și același suflet românesc. Țărani și ciobani transilvăneni au întemeiat sate noi, cu bisericile lor, la sud sau la răsărit de Carpați, până în Dobrogea; credincioși din Transilvania au întemeiat noi așezări monahale, mai ales în Țara Românească. La rândul lor, mai mulți domni munteni sau moldoveni au ctitorit biserici și mănăstiri în Transilvania, cum au fost catedrala și reședința mitropolitană din Alba Iulia, ctitorite de Mihai Viteazul, domnul unirii, biserica din Turnu Roșu-Sibiu, a lui Matei Basarab, bisericile din Făgăraș și Ocna Sibiului și mănăstirea de la Sâmbăta de Sus ale lui Constantin Brâncoveanu sau bisericile din Vad și Feleac, ctitorite de domnii moldoveni.

 Poate în acest flux și reflux cultural ar putea fi inclus și efortul celor care au dat viață unui documentar martor în timp a lucrării celor de un neam. Este o muncă ce are ceva din efortul celor care în decursul istoriei au  contribuit la formarea conștiinței de unitate românească” (spunea pr.acad. prof. univ.dr. Mircea Păcurariu).

 Mărginimea Sibiului, oglindită prin obiectivul tinerilor fotografi ce participă la proiectul Romania Student Tour, ni se dezvăluie ca o regiune de basm cu unele dintre cele mai frumoase peisaje culturale și naturale din țară, care au rămas neschimbate de sute de ani. Fascinant este faptul că prin fotografie s-a surprins viața autentică din Mărginime și este captivant pentru privitor să vadă o lume atât de spectaculoasă și totodată atât de reală și originală pe care vă invităm să o descoperiți la ea acasă!

Banner și fotocoperta: Radu Stănese

Eveniment pe facebook/CCSBuc

***

Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică FOTOGEOGRAFICA, dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

În perioada 2005-2019 au fost realizate albumele:   Misterele Olteniei de sub Munte Din tainele BucovineiPlaiurile Vrancei Enigmele Buzăului, Ținutul Neamțului - leagăn de legendă,  Hațeg - ținutul dinozaurilor  Ținutul vulcanilor - izvor de civilizațieDin lumea Banatului , Pădurea Craiului - țara dintre CrișuriDescoperirea Naturii în Gorjul Montan Dobrogea la răscrucea timpurilor , Transilvania - inima României Civilizația Mărginimii, Ținutul Pădurenilor - inima de fier a Daciei străbune,100 pentru România, 100 de tineri fotografi pentru Romania Student Tour”.

 ”Romania Student Tour” și ”Fotogeografica” sunt proiecte ale Casei de Cultură a Studenților București și sunt inițiate și coordonate de Paul Bordaș.

Casa de Cultură a Studenților București vă invită să vă instalați comod  în fața computerului și să accesați:

 #stămacasădarnustămdegeaba, #alternativatimpuluitău

Vizionare plăcută!