Sesiune video Romania Student Tour - Dobrogea la răscrucea timpurilor

 Memoria Pãmântului și a Istoriei noastre.

În cadrul programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour, vă invităm într-un ”univers în miniatură”, o lume aparte ce strabate  veacurile, o adaptare video după albumul foto Dobrogea la răscrucea timpurilor.

”Pentru fiecare dintre noi, locul copilăriei are o semnificație aparte, o imagine pe care o purtăm în minte și în suflet pentru tot restul vieții. Cum era Dobrogea de altădată ?

 Cu siguranță era fermecătoare... iernile aspre, de multe ori fără zăpadă și cu vânturi puternice, ne aduceau aminte că ne aflăm în calea maselor de aer siberiene; primăverile erau lungi și luminoase... cu mult verde și păsări ciripitoare; verile toride, cu Soare strălucitor, dar și cu lanurile de cereale pline cu maci; iar toamnele blânde, cu recolte bogate, cu strugurii mari și gustoși, dar și cu frunzele arămii. În acest colț de țară timpul curgea parcă alene. Mai erau și cei câțiva pescari care mergeau la Dunăre să aducă pește proaspăt... cei câțiva mici meșteșugari care aveau atelierele încă funcționale în centrul orașului... și cele câteva turcoaice, de la care copiii cumpărau acadele sau baclavale.

 Dobrogea înseamnă geografie și istorie, înseamnă cultură, religie și tradiții, dar mai mult decât atât înseamnă oameni, care indiferent de etnie trăiesc și muncesc sub Soarele Dobrogei de mii de ani în bună pace. 

 Din punct de vedere geologic Dobrogea este cel mai vechi pământ al țării. Aici se întâlnesc șisturi verzi din orogeneza caledoniană în Podișul Casimcea, roci hercinice între care și granite în Munții Măcin, diabaze în Niculețel, calcare recifale în Casimcea, calcare sarmatice în Dobrogea de Sud, peste care se desfășoară un strat de loess recent de grosimi diferite. Relieful Dobrogei este variat. De la culmile Măcinului, vechi resturi de munți cu forme rezultate din eroziunea diferențială, la platourile Niculițelului acoperite cu viță de vie, la întinsele pedimente din Dealurile Tulcei și Depresiunea Nalbant a căror planeitate este spartă doar de prezența inselbergurilor. Toate demonstrează îndelungata evoluție a spațiului dobrogean. Specificul Dobrogei Centrale este dat de prezența formelor carstice: potcoave sau martori, doline, lapiezuri și peșteri dezvoltate pe recifii de vârstă jurasică și cretacică. În Dobrogea de Sud se impune structura tabulară cu interfluvii largi pe care se găsesc forme dezvoltate pe loess sau cunoscutele canarale.

Hidrografic, Dobrogea este înconjurată de ape - Dunărea și Marea Neagră, în proximitatea cărora se află o serie de limane fluviale și fluvio-maritime, dar și complexul lagunar Razim-Sinoie precum și râuri scurte, care seacă vara.

Vegetația și fauna Dobrogei întrunesc elemente de unicitate pentru teritoriul României (cu specii endemice sau adaptate unei clime mai calde) ce rezidă din caracteristicile climatice ale acestui  areal.

 Dobrogea este un spațiu de străveche locuire. Din perioada elenistică ne-au rămas cetățile de la Tomis, Histria și Calatis, din perioada dacă și daco-romană davele de la Axipolis, Carsium, Noviodunum, Arubium și Aegysus, cetățile din perioada medievală, toate acestea dovedind continuitatea populației în spațiul danubiano-pontic, indiferent de vicisitudinile timpului.

Tot în Dobrogea au apărut zorii creștinismului. Ea a fost vizitată de Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Petru, înainte de Războaiele dacice. Se cunoaște și este un simbol peștera din Dobrogea, unde tradiția creștină afirmă că Sfântul Andrei s-a adăpostit în timp ce își mărturisea credința, nu cu mult înainte de a fi martirizat.

Aceasta este Dobrogea... un Univers în miniatură!

Echipa Romania Student Tour ne prezintă, în albumul de față, numai câteva frumoase imagini ale spațiului cuprins între Dunăre și Marea Neagră, spațiu pe care geograful Dobrogei, Constantin Brătescu, îl numea ca fiind de o tulburătoare frumusețe și complexitate. Cu siguranță, aceste secvențe vă îndeamnă la călătorie. Rămâne ca, dumneavoastră să veniți, să cunoașteți Dobrogea în profunzime și cu siguranță o veți îndrăgi.” (prof.univ.dr. Laura Comănescu, prorector Universitatea din București).

 

Fotocoperta și banner: Dragoș Pop

***

Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică FOTOGEOGRAFICA, dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

În perioada 2005-2019 au fost realizate albumele:   Misterele Olteniei de sub Munte Din tainele BucovineiPlaiurile Vrancei Enigmele Buzăului, Ținutul Neamțului - leagăn de legendă,  Hațeg - ținutul dinozaurilor  Ținutul vulcanilor - izvor de civilizațieDin lumea Banatului , Pădurea Craiului - țara dintre Crișuri, Descoperirea Naturii în Gorjul Montan Dobrogea la răscrucea timpurilor Transilvania - inima României Civilizația Mărginimii, Ținutul Pădurenilor - inima de fier a Daciei străbune,100 pentru România, 100 de tineri fotografi pentru Romania Student Tour”.

 ”Romania Student Tour” și ”Fotogeografica” sunt proiecte ale Casei de Cultură a Studenților București și sunt inițiate și coordonate de Paul Bordaș.

Casa de Cultură a Studenților București vă invită să vă instalați comod  în fața computerului și să accesați:

 #stămacasădarnustămdegeaba, #alternativatimpuluitău

Vizionare plăcută!