Sesiune video Romania Student Tour-Pădurea Craiului, țara dintre Crișuri

Memoria Pãmântului și a Istoriei noastre.

În cadrul programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour, vă invităm într-un „microcosmos înghețat în timp”, un poem vizual adaptat video după albumul foto Pădurea Craiului, ţara dintre Crişuri.

„În şuier venind din adâncuri

Văzduhul seminţe mişca

Spre ţinte doar undeva-n mituri întrezărite ”

”Din acest sărut cu seminţe al văzduhului aşezat în palma pământului au răsărit pe rând sau deodată: ape, plante unduind pe coline, adâncuri de piatră cu peşteri de cristale, vieţuitoare care mai de care şi apoi „păduri de crai”. Aşa s-a născut Pădurea Craiului, ţara dintre Crişuri (Criş este denumirea dată râurilor în Regiunea Crişana, regiune istorică a României), o lume minunată aşezată pe plaiurile Bihorului, cuprinsă între braţele Crişului Repede şi Crişului Negru. Are vecini pe măsură în Munţii Bihorului şi Codru Moma,  cu care-şi uneşte ape şi împarte faima misterioaselor peşteri din Apuseni.

Călătorilor le va fi dat să vadă prin ochiul fantezist şi inspirat al „Fotogeograficilor” oameni, locuri şi făptuiri puse la un loc în mod meşteşugit de echipa maestrului Paul Bordaş, prin proiectul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Sunt imagini care reflectă examenul de maturitate al proiectului „ Fotogeografica”  după ani de trăiri inedite în peisajul fotografic mondial, din care s-a născut programul Romania Student Tour, dar şi o împlinire a celor ce locuiesc în Pădurea Craiului prin reflexia lumii proprii în ochi străini de locurile lor.

Este o încântare să te regăsești în această lume ca un explorator al ei, să-ți regăsești sentimentele şi trăirile în spectacolul de imagini oferit de fotografii artişti ”. (Viorel Lascu, cercetător şi speolog)

 ***

”Un tărâm ideal sau unul al idealurilor?

Frumusețea „Țării dintre Crișuri” nu poate fi pusă în discuție. Ea ține de domeniul evidenței și este confirmată, an de an, de cei cărora le este dat să o descopere. Să vii în aceste locuri nu e lucru mare, dar să înțelegi acest univers nu e chiar un lucru la îndemâna oricui. De aceea demersul editorial pe care îl avem în față vine ca un ghid introductiv și ca o invitație pentru a păși în această lume, un microcosmos niciodată pătruns pe deplin.

Apusenii sunt un brand care, deși nu a fost niciodată promovat la nivel oficial, a devenit o marcă recunoscută atât în țară cât și în afara ei. A fost posibil fiindcă Apusenii adună câteva elemente care dau conținut unui brand adevărat: peisaje naturale, oameni, tradiții și bucătărie locală. Toate acestea nu pot fi falsificate și nu pot fi create în laboratoarele unor agenții de publicitate. Ele sunt certificatul de autenticitate al locurilor. La fel ca și frumusețea „Țării dintre Crișuri”, aceste valori există! Dovada e chiar sub ochii dumneavoastră. Dacă nu e de ajuns și, sigur nu este, nu vă rămâne decât să abandonați confortul a privi aceste imagini și să pășiţi pe cărările munților.

„Țara dintre Crișuri” are locuri pe care nu merităm să le numim ale noastre, dacă nu le cunoaștem. Această frumusețe, aproape neverosimilă, este scoasă în evidență, fără a deveni ostentativă, de fotografiile autorilor, ce surprind o lume al cărei timp parcă a înghețat, o lume prinsă sub pudră de zahăr. Astfel pusă în evidență, splendoarea acestor pământuri sfidează parcă și cerurile a căror întunecare, invidioasă, e prevestitoare de rău. Imaginile par să spună că, dacă bolta ar cădea, numai frumusețea lumii ne poate salva.

Trebuie să reținem valoarea de document a acestor imagini. Albumul surprinde „Țara dintre Crișuri” așa cum este ea astăzi, aproape neschimbată, la fel ca acum măcar o sută de ani. Imagini din viața de zi cu zi, peisaje de o frumusețe care sparg tiparele obișnuite ale esteticii naturale, tărâmuri uitate de timp pe sub alte tărâmuri mult mai schimbătoare, toate compun un tărâm aparte. Acestea coexistă într-o complicată relație unde firescul devine spectaculos, pentru ca, mai apoi, să ni se releve faptul că, în realitate, spectaculosul naturii e ceva cât se poate de firesc.

Avem în față un poem în imagini, ce pare că și-a propus să ne aducă aminte că natura înseamnă totul, complex dar firesc, dramatism în simplitate, adevăruri esențiale care sunt la îndemâna oricui are răbdarea să le deslușească tainele.

Multe dintre imaginile acestea fac timpul să stea în loc, chiar și curgerea apelor pare că a fost oprită, în slujba supremului gest de bunăvoință grație căruia ni se îngăduie să cunoaștem, pe îndelete, acest tărâm de poveste. Afară și în măruntaiele pământului, timpul a vrut să aibă răbdare. Nu poți ca, găsindu-te în fața acestui miracol, să nu te întrebi, plin de recunoștință și străbătut, totuși, de fiorul unei griji, oare cât va dăinui clipa? Oare copiii noștri se vor putea bucura și ei de aceste frumuseți? E imposibil să vezi aceste locuri, să reușești să te apropii de ele, fără să simți impulsul de a face ceva pentru ca ele să dăinuie. Când vei simți că aceste valori trebuie păstrate pentru că, într-o zi, omenirea va avea cu adevărat nevoie să se întoarcă la propriile-i rădăcini, când vei ști că, odată, o altă renaștere va avea loc, vei putea spune cu adevărat că știi ce înseamnă Apusenii și care este adevărata lor valoare. Nu stânca, nici lemnul și nici măcar aurul Țării de Piatră nu sunt adevăratele valori ale acestor locuri, ci felul în care oamenii știau să își ducă ziele în ritmul naturii, în pas cu firea lumii. Locurile și lucrurile de aici, care n-au preț și, pentru noi, au un contur destul de vag, sunt un adevărat patrimoniu al omenirii.

Să păstrezi această lume poate fi un demers la fel de simplu ca și acela de a o surprinde în imagini. Totul e ușor dacă știi! Ar fi ușor dacă am înțelege că, apropiindu-ne de „Țara dintre Crișuri”,  îi putem ajuta și pe oamenii locurilor să vadă și, mai apoi, să prețuiască ceea ce au. Ca să poată păstra acest patrimoniu pentru noi, pentru ei și pentru copiii noștri. Până la urmă e vorba de dinamica simplă a vieții: noi îi ajutăm să vadă, ei ne ajută să descoperim, noi îi ajutăm să păstreze, ei ne ajută să ne redescoperim... Imaginile dee față este o rotiță dințată din sistemul care trebuie să pună în mișcare acest angrenaj.” (Florin Budea, jurnalist)

Fotocopertă: Andrei Posmoșanu

Fotobanner: Crsitisn Prutescu

***

Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică ”FOTOGEOGRAFICA”, dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

În perioada 2005-2019 au fost realizate albumele:   Misterele Olteniei de sub Munte Din tainele BucovineiPlaiurile Vrancei Enigmele Buzăului, Ținutul Neamțului - leagăn de legendă,  Hațeg - ținutul dinozaurilor  Ținutul vulcanilor - izvor de civilizațieDin lumea Banatului , Pădurea Craiului - țara dintre CrișuriDescoperirea Naturii în Gorjul Montan Dobrogea la răscrucea timpurilor Transilvania - inima României Civilizația Mărginimii, Ținutul Pădurenilor - inima de fier a Daciei străbune,100 pentru România, 100 de tineri fotografi pentru Romania Student Tour”.

 ”Romania Student Tour” și ”Fotogeografica” sunt proiecte ale Casei de Cultură a Studenților București și sunt inițiate și coordonate de Paul Bordaș.

Eveniment pe pagina de FB/CCSBuc

 Casa de Cultură a Studenților București vă invită să vă instalați comod  în fața computerului și să accesați:

 #stămacasădarnustămdegeaba, #alternativatimpuluitău

Vizionare plăcută!