”Thespis” în ”Pod”

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, ora 20.00, teatrul studențesc ”Podul ” vă invită la spectacolul colegilor din Timișoara – teatrul studențesc  ”Thespis”: 

”Treizeci" –spectacol non verbal 

 regia : Salahhè

distribuția: Diana Velescu și Roberth Blănaru

”Fiecare din noi este o mască. Eu, tu, cel de alături. Diferite, dar aceeaşi. Treizeci este povestea unor măşti, mereu în căutare: a celuilalt, a fericirii, a propriului destin. Dacă înving sau eşuează vom judeca la final”.

 

”Treizeci” este un proiect teatral în continuă schimbare, născut în urmă cu 9 ani, când se numea ”Douăzecișiunu”. Altfel spus, 30 de ani de la Revoluţia care a început la Timişoara.(Adi Korek-coordonator- thespis.ro)

 Loc de desfășurare:

Casa de Cultură a Studenților București (sala Pod, etaj IV)

 Intrarea este liberă în limita a 80 de locuri disponibile!

 ***

Stagiunea artistică teatrală se derulează din anul 1967, de la începuturile activităţii din podul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Activitatea constantă care a preferat calitatea în pofida cantității, repertoriul variat, atingând diferite genuri teatrale, lucrul în echipă sub îndrumarea profesioniștilor au consolidat o stagiune teatrală care a ajuns să fie un reper pentru celelalte trupe de teatru studenţesc din ţară.

Stagiunea studențească de teatru cuprinde workshopuri finalizate cu spectacole care se vor juca în prezența publicului larg precum și colaborări cu trupe teatrale studențești și întâlniri cu oamenii din acesta zonă a artelor.

 ***

TEATRUL STUDENȚESC ”THESPIS”

https://www.facebook.com/teatrulthespis/

...primele întâlniri teatrale ale celor care aveau să constituie mai târziu Teatrul Studenţesc Thespis aveau loc în 1965 în Clubul Universităţii din Timişoara. Mai târziu, în 1969, s-a semnat şi certificatul de naştere al Thespis-ului pentru a putea participa la un festival internaţional, la Zagreb - unde a şi primit premiul special al juriului.

În anii ’70-’80 Teatrul Thespis a activat în cadrul Casei Tineretului, colaborările din acea perioadă avându-i ca protagoniști pe regizorii Nicky Wolcz, Aureliu Manea (unul din părinții reteatralizării românești), precum și muzicianul Ilie Stepan sau formația Phoenix, cu care s-a reușit realizarea spectacolului ”Mica Țiganiadă”, care a făcut furori în turneul de promovare a albumului Phoenix. În anii ’80 au avut loc și câteva premiere mondiale de texte inedite, printre care prima montare a unui text al lui Matei Vișniec – Sufleurul fricii (1984), în momentele în care acest autor era cenzurat...

După Revoluţia din 1989, la invitația directorului de atunci al CCS Timișoara, Antonie Vlad, Teatrul Studenţesc Thespis activează în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, această colaborare ducând la înflorirea actvităţii acestui teatru. Are în componenţă circa 30 de membri stabili, studenţi şi absolvenţi de facultăţi de diverse profile (medicină, politehnică, litere etc.). Membrii săi se ocupă de la actorie la regia, scenografia şi costumele necesare spectacolelor proprii, precum şi de promovarea prin afişe concepute de către membrii săi.

Scena Thespisului dă posibilitatea studenţilor să se exprime artistic, să creeze, să fie liberi, să fie ei înşişi, să fie mulţi alţii, să vadă ce pot, să se distreze, să îşi facă prieteni, să facă ce nu pot face în nici o altă parte, să crească, să rămână copii, să aplaude, să fie aplaudaţi, să înveţe, să simtă, să respire teatru... (thespis.ro)

 

 TEATRUL STUDENȚESC ”PODUL”

 Povestea ”Podului” începe în toamna anului 1967 când, un grup de studenți (pe atunci) la I.A.T.C conduși de regizorii Magda Bordeianu și Grigore Popa au amenajat mansarda din Casa de Cultură a Studenților din București. Alături de Magda Bordeianu și Grigore Popa îi amintim pe Ione Munteanu (student la arte plastice, cel care a pictat interioarele), Teodor Șugar, Liliana Dumitrescu, Olga Delia Mateescu. A fost primul loc din țară dedicat teatrului care a renunțat la scena italiană admițând ca spațiu de joc orice incintă, stabilind în felul acesta un mai viu dialog actor-spectator. Primul spectacol montat și jucat în acest spațiu a avut loc pe 10 ianuarie 1968 (primul articol despre TS ”Podul de Horia Lovinescu apărut în revista ”Luceafărul”)

La “Podul” s-au făcut experimente, s-a creat mereu, dar nu s-a renunțat niciodată la ceea ce este esențial în teatru: relația actor-spectator, mesajul care unește scena și publicul undeva într-un spațiu aparte, de dincolo de cuvinte. Căci la “Podul” se caută adevărul, adevărul scenic și adevărul omenesc.

Regizorul și mentorul trupei a fost timp de peste patru decenii (din anul 1970) regizorul Cătălin Naum, cel care a îndrumat spre profesionism mulți tineri pasionați de teatru, care au devenit ulterior actori de renume.

După decesul domnului Profesor  în anul 2013 activitatea în Pod a continuat sub îndrumarea unei echipe de profesioniști din domeniul teatral alcătuită din foști podari. (pagina de FB/Teatrul Studentesc Podul)

 

“De ce Teatrul “PODUL”?…simplu : pentru că se face teatru de foarte bună calitate in podul Casei de Cultură a Studenților,…..ceva mai complicat: pentru că în aceste ultime decenii  a existat (şi când se putea şi când nu se putea) o PUNTE – un POD adevărat şi permanent intre creaţia artistică studenţească și spectator.” (Laurenţiu Toma, director CCS Bucuresti 1972-2003)

 

CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR BUCUREȘTI

                Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti este instituţie publică, cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Din anul 1937 şi până în prezent, trecând prin decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a fost şi a rămas o „CASĂ” în care, pentru a-ţi realiza un hobby, condiţiile de participare sunt: dorinţa, talentul, bunul simţ. (www.ccs.ro si pagina de FB/CCSBuc)