”Skepsis” în ”Pod”

 Stagiunea artistică teatrală se derulează din anul 1967, de la începuturile activităţii din podul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Activitatea constantă care a preferat calitatea în pofida cantității, repertoriul variat, atingând diferite genuri teatrale, lucrul în echipă sub îndrumarea profesioniștilor au consolidat o stagiune teatrală care a ajuns să fie un reper pentru celelalte trupe de teatru studenţesc din ţară.

 Stagiunea studențească de teatru cuprinde workshopuri finalizate cu spectacole care se vor juca în prezența publicului larg precum și colaborări cu trupe teatrale studențești și întâlniri cu oamenii din acesta zonă a artelor.

 Vineri, 11 octombrie 2019, ora 20.30, teatrul studențesc ”Podul ” vă invită la spectacolul colegilor din Alba Iulia - trupa ”Skepsis”:

 ”Apa de Havel" după M.Vișniec 

regia : Viorel Cioflică

distribuția: Almond Chismorie, Mădălina Rațiu

asistența tehnică: Vasile Dînga, Vinicius Moldovan

 ”Vrem să evadăm, să lăsăm totul în urmă. Dar nu oricum. Fără dureri și fără să facem mizerie.O situație mai neobișnuită în care, ca prin minune, un magazin obișnuit pare să aibă exact ceea ce avem nevoie. Problema se transformă: e greu când nu ai de unde alege, e aproape imposibil când ai prea multe variante…” (Viorel Cioflică- coordonator grupul Skepsis)

 

Loc de desfășurare:

Casa de Cultură a Studenților București (sala Pod, etaj IV)

vineri, 11 octombrie 2019, ora 20:30

 Intrarea este liberă în limita a 80 de locuri disponibile!

Un proiect realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului.

Mulțumim Universității Politehnică București.

***

GRUPUL ”SKEPSIS”

Grupul „Skepsis” este un experiment de succes început în 2002 și transformat într-un proiect de lungă durată. A reprezentat centrul universitar albaiulian şi municipiul Alba la toate festivalurile de profil din ţară şi se bucurăm chiar de recunoaştere internaţională devenind ambasador cultural al acestei cetăţi. Grupul a crescut prin educatie și formare continuă și experiență, conturând o abordare originală și un stil propriu. Au un repertoriu de spectacole diverse (farsă medievală, Comedia dell’Arte, teatrul clasic, teatrul realist, teatrul absurd, contemporan și spectacole originale).

Grupul Skepsis nu doreşte să dovedească ceva, ci mai degrabă să descopere. Ne gândim spectacolele ca pe o provocare lansată nouă, dar şi publicului, de a ieşi din zona de confort şi a descoperi ceva esenţial ce ţine de spiritualitatea umană, de experienţa de a fi legat în sens profund de ceilalţi, de comunitatea din care faci parte. (https://www.facebook.com/skepsis2002/)

 

TEATRUL STUDENȚESC ”PODUL”

 Povestea ”Podului” începe în toamna anului 1967 când, un grup de studenți (pe atunci) la I.A.T.C conduși de Magda Bordeianu și Grigore Popa au amenajat mansarda din Casa de Cultură a Studenților din București. Alături de Magda Bordeianu și Grigore Popa îi amintim pe Ione Munteanu (student la arte plastice, cel care a pictat interioarele), Teodor Șugar, Liliana Dumitrescu, Olga Delia Mateescu. A fost primul loc din țară dedicat teatrului care a renunțat la scena italiană admițând ca spațiu de joc orice incintă, stabilind în felul acesta un mai viu dialog actor-spectator. Primul spectacol montat și jucat în acest spațiu a avut loc pe 10 ianuarie 1968 (primul articol despre TS ”Podul de Horia Lovinescu apărut în revista ”Luceafărul”)

La “Podul” s-au făcut experimente, s-a creat mereu, dar nu s-a renunțat niciodată la ceea ce este esențial în teatru: relația actor-spectator, mesajul care unește scena și publicul undeva într-un spațiu aparte, de dincolo de cuvinte. Căci la “Podul” se caută adevărul, adevărul scenic și adevărul omenesc.

Regizorul și mentorul trupei a fost timp de peste patru decenii (din anul 1970) regizorul Cătălin Naum, cel care a îndrumat spre profesionism mulți tineri pasionați de teatru, care au devenit ulterior actori de renume.

După decesul domnului Profesor  în anul 2013 activitatea în Pod a continuat sub îndrumarea unei echipe de profesioniști din domeniul teatral alcătuită din foști podari. (pagina de FB/Teatrul Studentesc Podul)

 “De ce Teatrul “PODUL”?…simplu : pentru că se face teatru de foarte bună calitate in podul Casei de Cultură a Studenților,…..ceva mai complicat: pentru că în aceste ultime decenii  a existat (şi când se putea şi când nu se putea) o PUNTE – un POD adevărat şi permanent intre creaţia artistică studenţească și spectator.” (Laurenţiu Toma, director CCS Bucuresti 1972-2003)

 

CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR BUCUREȘTI

                Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti este instituţie publică, cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Din anul 1937 şi până în prezent, trecând prin decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a fost şi a rămas o „CASĂ” în care, pentru a-ţi realiza un hobby, condiţiile de participare sunt: dorinţa, talentul, bunul simţ. (www.ccs.ro si pagina de FB/CCSBuc)